Strony

niedziela, 6 sierpnia 2017

Książkoholik w kuchni #1 Szkockie ciasteczka z "Obcej"


Dzisiaj coś nowego na blogu, ponieważ przychodzę do Was z postem prosto z kuchni. Często w książkach pojawiają się różne potrawy, których z chęcią spróbowałabym w rzeczywistości. Postanowiłam, że jako pierwsze odtworzę popularne szkockie ciasteczka z "Obcej" Diany Gabaldon. Nie będą to typowe narodowe ciastka Szkocji, ale tylko inspirowane nimi dwie wersje owsianych ciasteczek. Pierwszą z nich postanowiłam podzielić się z Wami dlatego, że podczas czytania właśnie pierwszego tomu tej serii podjadłam sobie te słodkości i od tej pory będą mi się one kojarzyć z Claire i Jamie'm. Jeżeli oprócz czytania lubicie także pokucharzyć, to zapraszam Was do zapoznania się z tymi przepisami! 





CUKINIOWE CIASTECZKA 

przepis bazujący na przepisie z bloga Lekki brzusio

Składniki:
  • 100 g cukini
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 40 g płatków owsianych
  • 50 g otrębów owsianych lub pszennych
  • 50 g drobnego cukru
  • 110 g zimnej margaryny tortowej lub masła 
Przygotowanie:
  1. Cukinię zetrzyjcie na tarce o małych okach. Odciśnijcie nadmiar wody. Jeżeli odciśniecie za mało ciasto, będzie zbyt wilgotne i będzie się lepić. 
  2. W osobnej misce wymieszajcie suche składniki, czyli mąkę, płatki, otręby, cukier. Dodajcie startą cukinię i pokrojone na kawałki masło. Wyróbcie ciasto. Zawińcie w folię i wsadźcie do zamrażarki na pół godziny.
  3. Piekarnik nagrzejcie do 180 stopni. 
  4. Ciasto wyjmijcie na stolnicę, którą mocno podsypcie mąką, żeby ciasto się nie przykleiło. Ciasto dzielcie na części i rozwałkowujcie, a następnie wykrawajcie ciasteczka foremką lub szklanką czy kieliszkiem. Jeżeli ciasto będzie lepiło się mocno do wałka, możecie rozwałkowywać je między dwoma płatami folii spożywczej. 
  5. Pieczcie około 15 minut, do zarumienienia. Wystudźcie i gotowe. Smacznego! 
  6. RADA: Ciasteczka te smakują najlepiej póki są świeże, dlatego nie pozwólcie im zbyt długo leżeć. 

OWSIANO-ŻYTNIE CIASTECZKA 

Składniki: 
  • 200g mąki żytniej 
  • 150g płatków owsianych
  • 120g zmielonych na mąkę płatków owsianych
  • 250g masła lub margaryny tortowej
  • 120g cukru pudru 
  • 1 jajko
  • 1 żółto 
Przygotowanie: 
  1. Połączcie suche składniki w jednej misce, tj. mąkę żytnią, płatki owsiane, mąkę owsianą i cukier puder. 
  2. Dodajcie pokrojone masło, jajko i żółto. 
  3. Zagniećcie ciasto. Posypcie stolnicę mąką (może być zwykła pszenna). Wyłóżcie ciasto i rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm. 
  4. Nagrzejcie piekarnik do 180 stopni. 
  5. Pieczcie około 20 minut, do zarumienienia. Wystudźcie i gotowe. Smacznego!


WSKAZÓWKA: Jeżeli chcecie możecie zmieniać składniki suche według uznania, tzn. zmienić mąkę żytnią na pełnoziarnistą czy pszenną lub dodać więcej płatków owsianych a mniej mąki pełnoziarnistej. Ważne, aby sucha masa miała taką samą wagę! 


Mam nadzieję, że ten nowy cykl na blogu spodoba Wam się. Jeżeli wypróbujecie któryś z przepisów, koniecznie dajcie mi o tym znać! Oznaczajcie mnie na zdjęciach na Instagramie, żebym o tym wiedziała. Jeśli czekacie na inne posty tego typu, to też napiszcie mi o tym w komentarzu. 
Trzymajcie się ciepło! 
Ana 💕

6 komentarzy:

  1. Naprawdę fajna seria :D Ja kiedyś wraz z kuzynką wypróbowałam przepis na ciasto czekoladowe Nieustraszonych z ,,Niezgodnej'' Veronici Roth i było pyszne ^^
    Czekam na kolejny taki post :3

    Pozdrawiam,
    Alicja w Krainie Książek
    http://alawkrainieksiazek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepisy są super! A że "Obcą" i pieczenie/gotowanie kocham, to już niedługo spróbuję owsianych ciasteczek. ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, bardzo się cieszę! Daj znać, jak wyszły na moim Instagramie czy Facebooku (Czytam z pasją) :D

      Usuń
  3. Dziś zrobiła cukiniowe ciasto :) Pychota

    OdpowiedzUsuń
  4. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń

Znajdziesz chwilę, żeby po przeczytaniu posta napisać kilka słów? Będę bardzo wdzięczna! :)